Pantflasksplockning

Jag sitter och borde tänka på referenser men gör det inte riktigt. Jag är försenad med mitt arbete, förkastligt August! En i min kurs skrev att hon tycker samhället är lika kallt nu som på 20-talet. I sak håller jag inte med henne. Man kan inte mäta någon form av allmän samhällskyla, samhället är olika kallt nu än på 20-talet. Som exempel på den stora tog hon pensionärer som plockar burkar och pantar. Och det funderar jag på. Är det verkligen så hemskt? När jag var barn var det ruggiga uteliggare med tovigt hår som plockade. Idag är det vanliga svenssons. De ser inte särskilt nedgångna ut.

Troligtvis har de det påvert, det ska inte förnekas. Men finns det en anledning att se ned på folks inkomstvägar bara för att det har med sopor att göra? Det är ju frågan om ett miljöarbete. Visst har vi ett samhälle där fattiga slås ut och har det oerhört illa. Visst kan inte panta burkar ge några större inkomster. Men det finns en stolthet i det. Det är människor som inte tigger, utan som förtjänar pengarna. Pensionärerna som drygar ut sin fattigdomspension förtjänar det levebrödet av egen kraft.

Jag tror vi bör sluta nedvärdera pantandet. Jag tror det har att göra med att vi fått någon slags västerländsk skräck för soporna. Vi vill att man ska lägga undan dem i mörka utrymmen, där de inte märks av. Så försvinner de. Hur kretsloppsbaserad är den tanken egentligen?

Kommentarer
Postat av: E

I Finland får man hela 0,15 euro för en liten burk. Med tanke på valutakurserna borde man ju nästan kunna bli rik på pantflaskplockning.

2009-07-25 @ 14:44:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0